10 July, 2024

img

Aankomende zaterdag gaan de Vierdaagsefeesten al weer van start. Hoog tijd om te kijken wat dit jaar de moeite waard is.

Clashfinder (blokkenschema) | Spotify playlist (Valkhof) | Spotify playlist (Overig)

Zaterdag 13 juli


Het Valkhoffestival opent met een echte bang: Ploegendienst (16:00, Arc). De Nederlandstalige punkband onder leiding van Ray Fuego. Ze speelden al eerder op Lowlands, Pukkelpop en Zwarte Cross. Afgelopen februari stonden ze nog in uitverkocht Doornroosje en als je bij was weet je dat dit een explosieve start van de week zal zijn. Ik vind het in ieder geval interessant en ben in mijn nopjes met deze openingsact.

Aansluitend knallen we nog even door met Dick Move uit Nieuw-Zeeland (16:45, Boog), en meer gitaargeweld dat het meest veelzijdige en alternatieve muziekfestival van de week ons voorschotelt. De energie zwakt wel wat af naarmate de dag vordert maar dat gaat niet ten koste van de kwaliteit. In de avond zien we onder andere Ada Oda (21:15, Boog), een Brusselse band die post-punk uit de jaren '80 met Italiaanse invloeden mengt. Aansluitend kunnen we wegdromen bij de poëtische teksten van Droom Dit (22:00, Arc). Beide bands waren trouwens ook op de afgelopen editie van Best Kept Secret te zien.

Geenius Collective (20:15, Bloem) won de publieksprijs van De Roos van Nijmegen door de onvertuigende golf van jazz, fusion, funk en soul. Uit Ghana komt Y-Bayani & Baby Naa (21:45, Bloem) en zij overtuigen juist met relaxte roots reggae, afrobeat en gospel.

Coco Cocaine (22:45, Boog) zorgt er wel weer voor dat je wakker wordt geschud. Deze twee femme fatales brengen vrolijke bubblegum post-punk met een vleugje house, gabber en techno.

De opener van de dag mag er zijn, maar de afsluiter is er ook een om je vingers bij af te likken. Will Butler + Sister Squares (23:30, Arc) maakt weirde dansbare pop songs. Will Butler is een paar jaar geleden uit Arcade Fire gestapt en heeft nu naar mijn mening een zeer geslaagde samenwerking met Sister Squares. Luister de debuutplaat en oordeel zelf.

Ook klinkt Vrienden van Oersoep Live spannend (17:45, 19:00, 20:30, en 22:15, Poort): "Stap in de wereld van de Nijmeegse muziek en geniet van optredens van de lokale helden als Kaboutertje Putlucht, Rocco Hueting, Misprint, Foxlane, De Naakte Waarheid, Oh Hazar, NEC-spreekkoren recht uit De Bloedkuul en vele anderen!".

Op het Stadseiland Stek is dit jaar ook genoeg te beleven, naast muziek ook workshops, activiteiten voor kinderen, en theater. Op zaterdag speelt Andre Manuel zijn voorstelling Het Goddelijke Lichaam (20:00, Stadsschouwburg op tournee). Qua muziek zit je vanavond hier ook goed: de absurdistische indiepop met zelfreflectie van NONCHELANGE (19:00, Live Stage) mag op het eiland aftrappen, en later kun je hard gaan op de poëtische teksten gepaard met elektronische beats van Prins S. en de Geit (22:00, Live Stage). En tussendoor vermaakt Het Zusje van Debbie je.

Voor wereldmuziek moet je vandaag aan de Waalkade zijn. Niet bij het Matrixx podium, maar op de Smaakmarkt en bij de Kaaij. Bij laatstgenoemde is het reggae avond. Dat op de zaterdag Boomshakalak Soundsystem draait onder de brug is inmiddels een traditie geworden. Verder speelt General Jabbah uit Hilversum (21:00, Het Plein) en die wisselen rocksteady af met roots reggae en dancehall. Op de Smaakmarkt staat onder andere Arp Frique (19:30, Labyrinth). De Rotterdamse Niels Nieuborg verzamelt muzikanten met roots in alle windstreken om zich heen, van Suriname tot aan Nigeria, en van Kaap Verdië terug naar Jamaica. In het verleden speelden Orlando Julius en Ronald Snijders al in zijn ensemble.

De hele week hoor je smartlappen en volksmuziek in de Molenstraat. Op de zaterdag staat onder andere Frans Duits (22:45) er.

Voor de meest intieme en minst ontdekte artiesten ga je naar de Ramblas. Bijvoorbeeld naar de nederpop van Jan.O & De Overige Bandleden (23:30) wat af en toe doet denken aan een mix van Goldband en Klein Orkest.

In de Stevenskerk vanavond Kids With Buns (19:30), dromerige indiefolk uit België, en in de Sint Jacobskapel de ouwe maar gouwe Amazing Stroopwafels (20:30).

Zondag 14 juli


Op zondag opent Valkhoffestival met The Indien (15:45, Arc) van zangeres Rianne Walther, die al aardig wat airplay kreeg met hun singles Be Yours en Sleep When I'm With You. Ze stonden onder andere in de Ahoy en AFAS live in het voorprogramma van Di-rect en Son Mieux. Het Valkhofpark staat sowieso bomvol met female pop van onder andere STÄSJ, Sarah Julia en Squirrel Flower.

De omschrijving bij Chalk (20:30, Arc) schept ook veel verwachtingen: "Elk jaar is er één band die voor de meeste beweging zorgt voor de Arc: Fontaines DC in 2019, Deadletter vorig jaar… en in 2024 zetten wij ons geld op het Noord-Ierse Chalk". Daarop volgt O. (22:00, Arc) een baritonsax-drum-duo uit Londen. Er zijn slechts twee personen nodig om freejazz met oosterse muziek en metal te mixen tot een dansbare balkanmengelmoes. Smudged (22:45, Boog) is na Tramhaus en Library Card de nieuwe Rotterdamse sensatie en als afsluiter staat Kneecap (23:30, Arc), Noord-Ierse crossover rap tussen humor en harde realiteit, zowel politiek als satirisch.

Op de Smaakmarkt is het tijd voor een snelle hap met de visual performance artiest SNACKBAR the Ambassador (17:00, Labyrinth), en op het Stadseiland kun je luisteren naar de Thaise funk en disco van YIN YIN (19:00, Live Stage) en De Baron (21:30, Live Stage). Laatstgenoemde bouwt in Nijmegen al een aardige live reputatie op met hun balkanpop in je moerstaal.

Park Kronenburg is over het algemeen de plek om uit je plaat te gaan op dansbare elektronische beats, maar maakt ook ruimte voor enkele live optredens. Op zondag heeft de Nijmeegse tekstdichter en zanger Lucky Fonz III (19:30, Hoofdveld) eigenlijk geen verdere introductie nodig. Later zorgt Benny Rodrigues (22:30, Hoofdveld) vast en zeker voor het vuurwerk in het Kronenburgerpark.

In de Stevenskerk treedt vanavond Hannah Mae (19:30) op. De Nederlandse zangeres is aan het doorbreken en staat deze zomer op verschillende festivals en heeft dit jaar haar eigen clubtour.

Op de Waalkade staan vandaag "Engelbewaarder" Marco Schuitmaker (15:30, Live aan de Kade), de jonge popsensatie Roxy Dekker (19:15, Live aan de Kade), en eletronic dance dj La Fuente (21:30, Live aan de Kade).

Op de Van Schaeck Mathonsingel staat vanavond een Redneck party-coverband. The Royal Hillbilly Club (22:00, Ramblas) spelen bekende hits maar dan in een bluegrass en country jasje. Het Faberplein is vanavond ook nog wel interessant met de Nijmeegse mash up band Memphis Maniacs (23:15) en "in het voorprogramma" Lee Towers (21:30). En Jasper Taconis & Emmaly Brown (20:00) bouwen een feestje in de Van Welderenstraat bij De Regenboog.

Maandag 15 juli


Op het Valkhof is het maandag traditioneel tijd voor stevige muziek. Normaliter Metal Monday, maar dit jaar is er weinig metal te vinden. Het is eerder punkavond te beginnen met CLAMM (19:00, Arc), een noisepunk band uit Melbourne, of zoals Valkhoffestival het zegt: "Drie mensen kunnen tyfusveel lawaai maken". Sowieso staan er veel Australische bands op het programma vanavond, want met Gut Health (20:30, Arc) en Press Club (22:45, Boog) is Down Under goed vertegenwoordigd.

Verder speelt de kersverse winnaar van de prestigieuze HUMO award, het Belgische vrouwelijke punktrio Maria Iskariot (19:45, Boog). Een beetje WIES met een vleugje L7, maar geheel met een eigen identiteit. De Wodan Boys (22:00, Arc) is een fijne stonerpunkband uit eigen land and I like them So Damn Much, en de afsluiter van de dag is Slope (23:30, Arc) die ongetwijfeld het park gaat slopen. Als in je beschrijving de bands Sublime, Rage Against The Machine, en Beastie Boys worden genoemd, heb je verder niet veel nodig om mij over te halen.

Verder staat COLLIGNON (23:30, Bloem) vanavond geprogrammeerd. Deze psychedelische muziek beïnvloed door Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse en Arabische muziek door onder andere oud-leden van YIN YIN en SKIP&DIE kan een leuk dansfeestje worden a la Altin G¨n of Jungle By Night. Ook presenteert Poppunt Gelderland de Gelderse acts van het moment en vooral de melodieuze oorwurm-emo van Bony Macaroni (22:15, Poort) springt er voor mij uit.

Een van de onontdekte parels op de Ramblas vanavond is Yellofox (21:15 en 22:45). Deze indie-americana band is beinvloed door artiesten als Bonnie Prince Billy, Eels, Fleet Foxes en Nick Drake.

Elias Mazian (18:00, Labyrinth) staat vanavond op de Smaakmarkt. Hij stond met zijn Nederlandstalige dromerige synthpop vorig jaar nog op Lowlands. Later op de avond is de beurt aan Kaboutertje Putlucht (21:15, Labyrinth), smerige riffs met vies domme beats.

Op het Stadseiland hopen ze op een zonnige zomeravond als GOLDKIMONO (22:00, Live Stage) de acte de presence komt geven. Met de combinatie van zonnige pop, reggae en 90’s hiphop waan je jezelf op een tropische bestemming, tenzij de natte zomer zich continueert.

De Kaaij komt vandaag onder andere met de verhalenzanger uit Nijmegen Einfach Kurt (15:00, Het Plein) en de Nederlandstalige balkanband Terra Volta (23:30, Het Plein).

In de Stevenskerk is als vervanger van Diggy Dex het Afrikaanse Orchestra Baobab (19:30) aangetrokken. Het is iets totaal anders, en ik ben vooral benieuwd hoe de Afrikaanse beats zich staande houden in de galmende kerk.

Snollebollekes (21:30, Live aan de Kade) staan ook ieder jaar weer op de Vierdaagsefeesten en dit keer is het op de maandag. Na het success van Oranje zal er wel weer massaal Van Links Naar Rechts worden gegaan. Verder treden "Met de vlam in de pijp" Henk Wijngaard (21:45, Faberplein), "Dans je de hele nacht met mij" Ronnie Ruysdael (23:30, Faberplein), en "Rosamunde" Dennie Christian (22:30, Hertogplein) vanavond op in het centrum.

Dinsdag 16 juli


We kijken weer eerst naar het Valkhoffestival. De latin soul en funk van de Portugese Ana Frango Elétrico (20:00, Arc) klinkt vrij catchy. Dat geldt ook voor de electropop van Crème Solaire (22:45, Boog) uit Zwitserland. Kaboutertje Putlucht (23:30, Arc) treedt voor de tweede keer deze week op, en tegelijkertijd is Isabella Lovestory (23:30, Bloem). De reggaeton artiest uit Honduras wordt omschreven als extreem, ongeremd, lekker filthy en euforisch dansbaar. Als het allemaal net te hip voor je is kun je vanavond naar De Tuin en mee bleren op de allerbeste popsongs tijdens Groeten uit Zingelong.

Het Belgische hiphopduo blackwave. (22:00, Live Stage) staat vanavond op het Stadseiland Stek. Ze hebben al verschillende MIA-nominaties op hun naam staan, en afgelopen zomer speelden ze op alle grote festivals (Rock Werchter, Pukkelpop, Pinkpop).

Bij de Smaakmarkt is Gotu Jim (19:30, Labyrinth) op herhaling. Vorig jaar kwam de Nederlandse rapper op korte termijn als vervanger van Job & Fred Band en dat is zo goed bevallen dat hij dit jaar terug mag komen.

Ook Fresku (19:30, Stevenskerk) in de herhaling, al is het wat langer geleden dat hij hier optrad. Destijds wist hij in een mum van tijd de kerk om te toveren tot een dansvloer dus dat wordt geheid weer een feestje.

De Trashbuckets (20:30, Ramblas) maken prullenbakkenmuziek. Dat klinkt niet echt als een aanrader, maar de Brabantse vuige country uit Brabant klinkt wel als een leuke live band. Verder zingt Martijn Fischer Hazes (16:00) op het Faberplein, en op de Kaaij is het tijd voor weer een balkanfeest met Balkanova Orchestra (23:30, Het Plein). De Bankzitters (21:30, Live aan de Kade) kunnen vast ook wel een feestje bouwen.

Roze Woensdag 17 juli


Vanavond op het Stadseiland staat Babs (19:00, Live Stage). Deze Nederlandse rapper heeft met haar kleurrijke, dansbare hiphop met een bericht over gender- en seksuele gelijkheid al een heleboel festivals op de kop gezet. Later op de avond speelt WIES (22:00, Live Stage), ook Nederlandstalig, maar dan alternatieve pop. "Hoe gaat het met je bandje?" vroeg Mark Rutte ooit op een achteloze, haast denigrerende toon. Met uitverkochte shows in Doornroosje, Paradiso, TivoliVredenburg en Trix, optredens op Pinkpop, Best Kept Secret, Concert at SEA, en met StuBru Catch of the Day en 3FM Megahit op zak: best goed denk ik zo.

Het gaat ook hard met de Spaans-Nederlandse Julia Sabaté (20:15, Arc). De combinatie van gevoelige muziek met vette beats werkt voor velen aanstekelijk. Aansluitend in het Valkhofpark brengt Bulgarian Cartrader (21:00, Boog) een vleugje humor op een bedje van dansbare postpunk. En hij komt echt uit Bulgarije.

ROLROLROL (21:45, Arc) is een project van Jameszoo en Niels Broos. Voor de liefhebbers van spannende jazz. En op het Bloem podium is het vanavond tijd voor hiphop. Afsluiter is Keenan Mundane (23:30, Bloem), laidback lo-fi hiphop geproduceerd met slechts een microfoon en een sampler.

De Sint Nicolaaskapel is het podium voor experimentelere zaken en vanavond brengen Andy Moor (The Ex) en Genevieve Murphy (21:45, Kapel) een spannende combinatie van liederen, poëzie en improvisatie.

In Park Kronenburg speelt vanavond Bob Uit Zuid (19:30, Hoofdveld). Deze Nederlandse muziekproducent rapt over over karpervissen, schrijvers, een eigen fabriek in het Ruhrgebied en Café de Bok, begeleidt door schurende gitaren, drums, en synths.

Verder staat Frans Bauer (21:30, Live aan de Kade) op de Waalkade, en draait Paul Elstak (23:15, Main Stage) in het Hunnerpark bij de Matrixx.

Donderdag 18 juli


Het Valkhoffestival begint vandaag met zwoele en relaxte muziek. Met de harmonieuze R&B van Swan (19:15, Boog) of de feelgood reggae van Liam Bailey (20:00, Arc) kun je heerlijk weg zwijmelen. Loverman (20:00, Bloem), Belgisch-Engelse singer-songwriter met diepe stem en minimalistische liedjes, is wellicht wat duisterder, maar klinkt ook prachtig.

Het lijkt wel alsof we al onze energie moeten bewaren voor Joe Unknown (23:30, Arc). De Britse band brak vorig jaar de X-Ray tent al af op Lowlands, en brengt nu zijn UK Garage en rave beats naar het Valkhofpark. Voor liefhebbers van The Streets en Sleaford Mods.

Bij Stadseiland Stek is het recht toe recht aan rock met Foxlane (19:00, Live Stage), en The Vices (22:00, Live Stage). Op de Kaaij staat de winnaar van De Roos van Nijmegen dit jaar, Politie Warnsveld (19:30, Het Plein). pret ska en nederpop met een snufje balkanbeats. Een prima aanloop naar de Bredase skaband Skippabeat (21:30, Het Plein) en het Belgische The Happy Suspended (23:30, Het Plein). Verwacht bij die laatste een energieke ska rock liveshow.

Op de Waalkade staat Mart Hoogkamer (21:30, Live aan de Kade), mits we niet bier gaan gooien. En De Regenboog heeft Bonnie St. Claire (22:00) gestrikt.

Vrijdag 19 juli


Liefhebbers van garage rock komen vanavond in het Valkhoffestival aan zijn trekken. Meltheads (20:00, Arc) is een jong Antwerps gezelschap dat net hun debuut heeft gemaakt met Decent Sex en waar de frontman een beetje doet denken aan Iggy Pop. Texoprint (21:00, Boog) stond dit jaar ook op Best Kept Secret (in the Casbah natuurlijk), en Talk Show (22:00, Arc) uit Zuid-Londen stond daar al in 2022. Nu ze hun eerste langspeelplaat hebben uitgebracht komen ze terug naar Nederland.

ARXX (23:00, Boog) is een Brits duo dat pret-wave maakt en afsluiter Gurriers (24:00, Arc) is eeb opwindende postpunk band, volgens Written in Music: "snoeihard het is een wonder dat de versterkers hier tegen bestand zijn".

Vorig jaar verving op laatste moment Shamzon (23:30, Bloem) de zieke Eloi en dat deden ze met verve dat ze nu het Bloem podium mogen afsluiten. Arabische beats zorgen voor een heerlijk dansbaar feestje.

Als de lopers finishen, start op de Smaakmarkt Nusantara Beat (17:00, Labyrinth). De Indonesische roots band bestaat uit leden van Jungle By Night, POM, The Mysterons, Altin Gün, EUT en Surf Aid Kit en zijn allemaal eerste, tweede, en derde generatie Nederlands-Indonesiërs. Aansluitend speelt multi-instrumentalist Alex Figueira (19:30, Labyrinth), de hardst werkende man in de tropische muziek.

Aan de andere kant van de Waal kun bij Stadseiland Stek dansen op Jack Shore (19:00, Live Stage), de TikTok-sensatie waar hij miljoenen kijkers trekt met zijn eigen versies van Nederlandse hits en reclames. "Jack Shore samplet een nummer van Froukje, een reclame van Kruidvat of een Albert Heijn zelfscankassa en maakt er in een paar minuten een aanstekelijke techno-remix van". 's Avonds staat Kraak & Smaak er (22:00, Live Stage). Dit trio bestaat alweer 20 jaar en reist nog steeds de hele wereld over het hun mix van funk, soul, disco en elektronica.

Sven Ratzke (19:30, Stevenskerk) speelt vanavond een extra lange show in de kerk, waarbij hij legendarische songs naar eigen hand zet. Van Bowie tot Nick Cave van Brel tot Marlene Dietrich. Vengaboys (21:30, Live aan de Kade) spelen slechts een half uurtje, maar daarna kun je eventueel door naar SUPERSTRINGS (23:30, Park Kronenburg).