10 July, 2023

img

Het duurt niet lang meer of het grootste feest van Nijmegen, de Vierdaagsefeesten, barst weer los. Zoals gebruikelijk ben ik weer het programma ingedoken om te kijken waar we de lekkere pap kunnen vinden, en vooral wat de krenten zijn.

Clashfinder (blokkenschema) | Spotify playlist (349 songs, 21h) | Spotify sampler (87 songs, 5h)

Zaterdag 15 juli

De start van de Vierdaagsefeesten is er een om je vingers bij af te likken.

Het Valkhof begint met Misprint (14:45, Boog), een Nederlandstalige indiepopband uit Nijmegen die weet hoe je een feestje moet bouwen. Aansluitend brengt Sophie Straat (15:30, Arc) haar protest-smartlap ten gehore, met thema's zoals gentrificatie en vrouwenrechten. Op haar nieuwe plaat "Smartlap Is Niet Dood" komen trouwens naast de smartlap ook andere genres aan bod. Ze stond eerder op Best Kept Secret (BKS) en Concert at Sea, dus dit is een buitenkansje om ze gratis te gaan zien.

Verder in het Valkhofpark de Nijmeegse indieband The Super Soakers (16:30, Boog), en de postpunk van het Londense Deadletter (17:15, Arc). De twee bands hebben met elkaar gemeen dat ze beide catchy, energiek en dansbaar zijn, en zo af en toe een lekkere saxofoon er in gooien.

Later op de avond heeft het Valkhof nog meer pareltjes geprogammeerd, onder andere het nieuwste Rotterdamse postpunk talent Library Card (19:30, Boog). Het punktrio Lambrini Girls (20:15, Arc) stond eerder al op BKS en worden omschreven als een kruising tussen Savages en The Spice Girls, een combinatie zo weird dat ke zeker even wil gaan kijken. New wave liefhebbers komen aan hun trekken bij POL (22:45, Boog) en de stevige rock van Thumper (21:45, Arc) met twee drummers en vier gitaristen blaast je wellicht uit het park, maar kom dan zeker terug voor de psychrock van Frankie and the Witch Fingers (23:30, Arc), afsluiter van de eerste dag.

Verder host SCHUUM vanavond het Poort podium met als headliner de hiphop indie band COMMON NIMMA (22:45, Poort). De Club Voerweg is in handen van Off The Grid en dat betekent de hele avond house music, terwijl aan de overkant van de weg er vooral veel hiphop en rap te horen is, met name de opzwepende latin rap van Baby Volcano (23:45, Bloem).

Het 4B2M van Teun, Cas (Go Back To The Zoo, St. Tropez), Rocco (De Staat) and Jimmi (Jo Goes Hunting) openen Park Kronenburg om 16:00, en nederpoptalent Faske ("Jij belt alleen wanneer jij dronken bent", "Ik kwam alleen maar om te dansen") trapt om 17:00 het nieuwe Stadseiland Stek af, de vervanger van Op 't Eiland.

LUWTEN staat in de Stevenskerk, waar ze haar dromerige indiepop laat samen smelten met het Belgische barokensemble B.O.X.. Op de Smaakmarkt staat Banji (20:00), een Nederlandse funky synthpop band, als je zin hebt om te dansen. Verder kun je hiphoppen met Jonna Fraser (21:30, Matrixx at the Park), rampeneren met Partysquad (23:15, Matrixx at the Park), en staat Frans Duits in de Molenstraat (22:45).

Café de Opstand heeft dit jaar ook weer een volwaardig programma, en op de eerste dag staan onder andere de punkbands Femme Fugazi en Periot in het cafë (die beiden later deze week ook nog op het staan).

Zondag 16 juli

Op zondag begint Valkhoffestival met iets speciaals, namelijk de hiphop-familievoorstelling Frenk de Slak (14:45, Arc), een project van Rico (Opgezwolle, Fakkelbrigade, Rico & Sticks) en producer Dries Bijlsman.

Iets later staat het Nijmeegse Oh Hazar op het programma (17:30, Boog), het nieuwe project van Imke Loeffen (Bootleg Betty), Stefan Kollee (Naked Sweat Drips), en Imanishi Kleinmeulman. De kersverse artpopband heeft slechts een nummer op Spotify, maar dat smaakt naar meer. Aansluitend speelt de volgende indiepop-sensatie The Beths (18:15, Arc) en vlak daarna de luchtige pop met subtiele Griekse invloeden van Σtella (19:15, Boog) die onlangs bij het niet de minste label Sub Pop is aangesloten. In de Kapel staat Jaap Middernacht (19:45) voor een portie satanistische folk.

Later op de avond nemen de gitaren weer de overhand met onder andere het Belgische Ramkot (21:30, Arc) dat ook al op Down The Rabbit Hole (DTRH) stond en mocht invallen voor Disturbed op Pinkpop, en daarna garagepunkband The Cloudsurfers (22:30, Boog) die iedere keer weer goedlachs vol gas gaan. Afsluiter van de avond is KEG (23:30, Arc), een zevental punkgezelschap uit Brighton.

Het Poort podium is vandaag in handen van Still Sunday Radio en vooral de noise garage rock van Bongloard (19:00, Poort) klinkt interessant. Als je afd(w)aalt naar de Voerweg, ga dan zeker kijken bij de zwoele en trippy R&B van Joya Mooi (21:15, Bloem). Daarna brengt het Malinese Bamba Wassoulou Groove (23:00, Bloem) je wellicht in extase met een hypnotiserende, extra lange set desert blues rock.

Elders in de stad: in de Stevenskerk speelt Elephant hun lome indiepop, David Funk (23:00) draait in Park Kronenburg, en de Kaaij heeft weer veel fijne kleinere bands, onder andere het funk gezelschap Chef Defect (21:00). Voor nostalgie moet je naar de Waalkade, waar dankzij TikTok de zeroes sensatie Ch!pz weer helemaal terug is. Voor echt fout ga je naar de Molenstraat voor Peter Beense (20:45) of het Faberplein voor Xander de Buisonje (22:15).

Tot slot is daar nog Bumble B. Boy (20:00, Smaakmarkt) die ook al op BKS en DTRH speelde. Zijn energieke solo optredens mag je eigenlijk niet missen. Hyperactief en chaotisch. "Welcome to the Bumble B. Show!"

Maandag 17 juli

Op het Valkhof is het Metal Monday met onder andere Hammok (20:00, Arc), emocore uit Noorwegen dat ook al eerder op BKS speelde, en Periot (21:00, Poort), een all female punkband uit Arnhem. Verder ook Daniel Brooke (22:45, Poort) dat emocore met snoeiharde gitaren en strakke electrobeats brengt, klinkt Birds in Row (21:30, Arc) ook wel lekker, en komt Blanco Teta (22:30, Boog) op herhaling. De Argentijnen maken punk maar dan anders. Dan staat ook Uche Yara (23:30, Bloem) geprogrammeerd, een overtuigende live band die rock, R&B, en psychedelic combineert.

Je kan een ook moshpit beginnen in Café de Opstand bij de folkpunk van Barleycorn Bastards. Een stuk rustiger gaat het er aan toe vanavond in de Stevenskerk, waar Joep Beving zijn minimalistische pianomuziek ten gehore brengt. Zes jaar geleden was hij ook al in de kerk, en dat was toen een van de hoogtepunten van de week. Tegelijkertijd staan de Nijmeegse rockabilly dames van Bootleg Betty op de Kaaij (19:30), en draait de elektronische kunstenaar Coloray op de Smaakmarkt (20:00). Laatstgenoemde stond overigens ook al op BKS.

Liever dansen en mee zingen met bekende artiesten? FS Green (23:00) draait in Park Kronenburg, Bizzey (21:00) staat bij Matrixx at the Park, en de Snollebollekes (21:30) gaan weer van links naar rechts op de Waalkade. Echt mee bleren kan met Drukwerk (20:30, Faberplein), Martijn Fischer zingt Hazes (22:00, Faberplein), Ronnie Ruysdael (23:30, Faberplein), en Wolter Kroes (22:45, Molenstraat).

Dinsdag 18 juli

Het Valkhof heeft vanavond de op een na beste act van DTRH (volgens 3voor12). Lander & Andriaan (23:30, Arc) is een Belgisch duo en het is onduidelijk wat we precies kunnen verwachten. Maar met termen zoals vettige synth-riffs, fusilli jazz rave, doombient, samples van Beyoncé en Rihanna, zieke acid en struikelbeats, kan dit alleen maar een op zijn kop feestje gaan worden.

Iets eerder op de avond staat funk, rap en apartigheid op het programma met Infinite Livez (21:45, Kapel) en ongeveer tegelijkertijd staat de electronische easy listening chamber pop van Robin Kester (21:30) op het Bloem podium. Verder is het techno avond op Club Voerweg en staat het Schotse synthpop duo Free Love (22:45) op het Boog podium.

Op de Smaakmarkt staan de niet zo nette meisjes Nette Meisjes (18:30), Nederlandstalige punky pop. Ietsjes later speelt de Job & Fred Band (20:00). Fred is van De Jeugd van Tegenwoordig en Job is wetenschapper en samen maken ze Nederlandstalige Britpop (wat wezenlijk anders is dan Engelstalige Nederpop). En in Park Kronenburg is iedereen lelijk, althans volgens NONCHELANGE (21:00), die absurdistische en narcistische nederpop maakt.

Haal de tiener in je naar boven bij Flemming (21:30, Matrixx Live aan de Kade), en Kriss Kross Amsterdam (23:15, Matrixx at the Park). Of doe de pogo in Café de Opstand bij Sjonnie & Het Talent en de Nijmeegse punk van Antillectual. In de Thiemeloods staat Tangerine (20:30) en de Kaaij sluit vanavond af met de gipsy ska van Balkanova Orchstra (23:30).

Woensdag 19 juli

Op Roze Woensdag staat Bonnie St. Claire (17:45) op het Hertogplein, Imca Marina (18:15) op het Faberplein, Roy Donders (19:45) in de Molenstraat, Frank Boeijen in de Stevenskerk, Frans Bauer (21:30) op de Waalkade, en draaien Charley Lownoise (22:15) en Paul Elstak (23:15) op Matrixx at the Park.

Het Valkhoffestival focust op de girl pop. FAVST (19:15, Poort) maakt maatschappijkritische teksten op dansbare beats, Girli (20:00, Arc) is een toekomstig popster met een hele riks catchy nummers die zo op de radio kunnen, en July Jones (21:45, Arc) heeft net zo goede pop songs met een enorm hitpotentieel.

Vreemder wordt het met Hugo Remmen (22:45, Poort) dat electronische nummers maakt over vla, en een schaap in de tent. Het Valkhoffestival komt alvast met twee waarschuwingen: als er geen moshpit komt, begint Hugo er zelf een, en flitsende lichten.

Tegelijkertijd (helaas) staat Elmer (22:45, Boog). Ze kan echt goed rappen, rapt ze. Als je haar teksten mag geloven neukt ze heel wat af ("Ik neuk je vader zonder condoom", "Na de show neuk ik je meisje met een strap-on"). Kortom, Elmer komt met provocerende teksten die zelfs de mensen met de grootste eeltlaag op het hart weet te choqueren.

Club Voerweg staat in het teken van de drum 'n' bass vanavond, hosted by WTF!, met als hoogtepunt Mandidextrous (23:30, Club Voerweg). De LGBTQ-activiste uit Bristol is deze zomer headliner op vele drum 'n' bass festivals.

Maar ook in Park Kronenburg kun je los op Willy Organ (21:00). Een show van Willy is een belevenis. De Vlaamse cis-man maakt dansbare levensliederen. Dan om 23:00 draait house DJ Joost van Bellen het park tot een vuige dansende massa, zoals hij ook al drie avonden deed in The Swamp op DTRH.

In de Thiemeloods staat Janne Schra (20:30). Op de Kaaij kun je vanavond uit je plaat op de electronische funk en jazz beats van Groove Invaders (21:30). Stadseiland Stek heeft Ruwhel & The Bigi Blues Band (17:30), Nederlandstalige R&B hiphop met een vleugje Carribean. Op Marienburgplein is het punkavond. Eerst speelt Wick Bambix (19:30), oprichter van Bambix, akoestische nummers met een punk attitude, en later staan The Ramonas (21:30) op het plein, vier vrouwen die duidelijk geïnspireerd zijn door The Ramones.

Donderdag 20 juli

Het Valkhoffestival begint vandaag met het Rotterdams/Zeeuws-Vlaamse Indigo Pastel (19:15, Bloem), lekkere slome indiepop. Daarna volgt artpop artiest Rozi Plain (20:00, Arc), smaakmaker indie uit Engeland Tapir! (21:00, Boog), duistere postrock van Moin (21:45, Arc), Franse jaren '80 disco van ELOI (22:45, Boog) en tot slot Minami Deutsch (23:30, Arc), krautrock uit Japan.

Op Club Voerweg staan drie electro acts, hosted by Orbit, en in de Kapel staan drie sessies van Mensen Zeggen Dingen gepland. Het Bloem podium heeft onder andere progressive afro beats van M. Chuzi (21:15) en urban balkan rock van De Baron (23:15). Op het Poort podium presenteert N.E.W. nieuwe elektronisch waar, waar de rap van Heesuh en Blink (19:00) wel lekker klinkt, en de memecore van Explorers of the Internet (23:15) totaal belachelijk. "Explorers of the Internet is a comedy bass music act and shitposting collective with members from all over the world."

In de Stevenskerk staat Sef & het El Salvador Ensemble, een samenwerking die lovende reacties kreeg. Nu te zien in een unieke setting. De Kaaij komt met zomerse muziek, onder andere reggae band Super Natural Selection (17:00) en de Belgische ska punk van The Happy Suspended (21:30). In Park Kronenburg kun je de wereldmuziek van Arp Frique & Family (20:30) horen. Deze band stond al eerder op vele grote festivals zoals Lowlands en North Sea Jazz.

Vrijdag 22 juli

Anneke van Giersbergen speelt vanavond in de Stevenskerk, Spinvis (20:30) staat in de Thiemeloods, Poke (22:00) en Jody Bernal (22:30) vind je bij Matrixx at the Park. Verder heeft de Kaaij de honki tonki en bluegrass Mary Lee Family Band (19:15), en brengt Mojo Fyre (20:00) de 90's happy hardcore terug op de Smaakmarkt. Voor trance en acid house moet je naar Druiprek (21:00) en Superstrings (23:30) in Park Kronenburg.

Het Valkhof begint de laatste dag met de winnaar van de Roos van Nijmegen, Femme Fugazi (18:15, Boog), die prima mee kan in het garage postpunk genre dat zo populair is de laatste jaren. De postpunkers van Marathon (19:45, Boog) stonden eerder al op BKS. Later op de avond staat Kaboutertje Putlucht (23:15) op het Boog podium. Geen idee wat we daar van kunnen verwachten, maar met zo'n naam weet je in ieder geval wel de aandacht te trekken.

Op het Bloem podium onvervalste ska van Boss Capone & Patsy (20:30, Bloem), en cumbia ska van Lo Poloko (22:15, Bloem). Het Arc podium is wat experimenteler vanavond. Zo maakt La Jungle (20:30, Arc) noisetrancetechnopunk, en is Chibi Ichigo (22:15, Arc) een clash van verschillende stijlen en culturen: Een Nederlands-Russische, woonachtig in België en met een Japanse artiestennaam. De afsluiter is eurodance act Roland Cristal (0:00, Arc), dansen gegarandeerd.