11 July, 2022

img

Na twee afgelaste edities zijn de Vierdaagsefeesten dit jaar weer terug. In een week tijd zijn er in Nijmegen 1284 optredens/activiteiten op 60 verschillende locaties te zien. Maar waar moet je echt naar toe? Bekijk het blokkenschema, luister naar de Spotify lijstjes, en lees mijn tips hieronder.

Clashfinder (blokkenschema) | Spotify playlist (10h) | Spotify sampler (2h)

Zaterdag 16 juli

Als je zaterdag al wat vroeger de stad in gaat, dan loont het om even langs het Kronenburgpark en de Smaakmarkt op de Waalkade te lopen. In het Kronenburgpark speelt om 16:00 Waltzburg, catchy indiepop uit Nijmegen (met Gotor hebben ze het meestgedraaide nummer tijdens Serious Request 2021 op zak), en om 18:30 Thaïti, zomerse indiepop ook uit Nijmegen, spelen op de Smaakmarkt.

De Kaaij begint traditioneel met Boomshakalak Soundsystem en om 21:00 speelt Blend Mishkin & Roots Revolution live reggae muziek.

Het Valkhoffestival heeft dit jaar ook weer een mooie line-up dit jaar, met de beste alternatieve muziek van dit moment. Op zaterdag staat er onder andere Billy Nomates (21:45, Arc), een Britse zangeres die mee zong op Sleaford Mods's laatste album, en Tramhaus (22:45, Boog), Rotterdamse, vuige, dampende garagerock voor liefhebbers van Fontaines DC en Viagra Boys. En dan kun je net zo goed even blijven voor de artpunk van Crack Cloud (23:30, Arc).

Bekende namen zie je bij de Matrixx aan de Waalkade (Wolter Kroes) en in het Hunnerpark (Boef, Bizzey), en op Plein '44 staan onder andere Drukwerk en Antoon.

Emma Ruth Rundle brengt haar duistere muziek naar de Stevenskerk (uitverkocht) en in de Sint Jacobskapel speelt All The King's Daughters akoestische popliedjes.

Zondag 17 juli

Op zondag kun je de hele dag genieten van goede muziek. In het Valkhofpark staan onder andere Wies (16:15, Arc) die eerder dit jaar al op Best Kept Secret en Pinkpop speelden. En Alex Cameron (21:30, Arc) uit Australië is waarschijnlijk een van de betere muzikanten deze week.

De Kaaij staat vandaag in het teken van de rockabilly met The Moans (15:00) en Bootleg Betty (20:45) om naar uit te kijken. En in de Stevenskerk staat vanavond de accordeontovenaar Mario Batkovic. Maar als je maar een band gaat zien vandaag moet het wel Prins S. en de Geit (20:15) op de Smaakmarkt zijn, poëzie met een electrobeat, staat garant voor een feestje.

Nostalgie vind je op Plein '44 met Mental Theo en T-Spoon en hopelijk houdt Mart Hoogkamer het droog bij de Matrixx op de Waalkade.

Maandag 18 juli

Al vroeg op de avond speelt Blanco Teta (17:00, Entree) op het Valkhoffestival. Deze punkband uit Buenos Aires belooft niet erg comfortabele maar wel boeiende muziek te maken. Daarna is het de beurt aan de Nijmeegse punkband Ink Bomb (18:15, Entree), melodieuze poppunk songs met een politieke lading. Later op de avond is Bob Vylan een must see wat mij betreft, Britse opgefokte rapcore voor liefhebbers van Rage Against The Machine. Doe je het liever iets rustiger aan dan kun je vanavond naar het nieuwe Bloem podium waar de populaire live jazzfunk band Power to the Pipo met gastartiesten optreedt (23:15, Bloem).

Bekende namen vanavond zijn Snollebollekes bij de Matrixx op de Waalkade, Lee Towers op het Faberplein en Meau in de Stevenskerk (uitverkocht). En op Plein '44 spelen de Rootsriders nummers van Bob Marley. En op de Smaakmarkt staat vanavond ook nog een leuke band: Kuzko (18:30) is een Rotterdamse synthpop band die op Eurosonic al indruk maakte.

Dinsdag 19 juli

Vanavond zijn er niet echt veel dingen om naar uit te kijken, dus het zal vooral een avond worden om verrast te worden. Bijvoorbeeld op het Valkhof bij Stefan KOLLEE (16:45, Entree) van de Naked Sweat Drips. Of bij de lekkere surfrock van de Super Soakers (21:00, Poort). En Etran de l'Air (19:45, Arc) is de nieuwe desertblues sensatie dit jaar.

De Smaakmarkt brengt vandaag Het Gezelschap (20:15), hiphop electro met onder andere Jordy Dijkshoorn van De Likt. Ronnie Flex (21:30) staat op de Waalkade, Tim Knol speelt tweemaal in de Sint Jacobskapel en de Kaaij sluit vanavond af met Balkanova Orchestra (23:15) waar je moeilijk stil bij kan blijven staan.

Woensdag 20 juli

Op Roze Woensdag begin ik zelf op het Valkhof met de fijne moderne jazzmuziek van Bnnyhunna (19:15, Boog). Vanavond staat verder vooral de R&B centraal. De afsluiter vandaag is Alina Pash (23:30, Arc) die oorspronkelijk voor Oekraïne zou uitkomen op het Eurovisie songfestival (maar ze trok zich terug vanwege een vermeende reis naar het geannexeerde Krim-gebied).

Verder staat vanavond Frans Bauer op de Waalkade en Dirty Daddies op Plein '44. En Borokov Borokov uit België komt hun nedersynthpop ten gehore brengen in het Kronenburgpark.

Donderdag 21 juli

Het Valkhoffestival staat in het teken van elektronische muziek. Niet alleen op de Club Voerweg vanavond, maar ook op de Arc en Boog gaat het van Beach House-achtige dreampop naar de gabberdisco van ascendant vierge (23:30, Arc). Iets daarvoor staat de Oekraïense rapdame Alyona Alyona (21:45, Arc), en tussendoor op het Boog-podium staat WaqWaq Kingdom (22:45), een vreeemde act dat Japanse muziek met de Jamaicaanse mengt.

Op de Kaaij staat de ska centraal vandaag met onder andere Super Natural Selection (19:30) en Terra Volta (23:30). Op de Smaakmarkt speelt Minka (18:30), die eerder al op Oranjepop en in het voorprogramma van Anneke van Giersbergen te bewonderen was. Zij maakt in haar eentje Nederlandstalige electropop.

Meer Nederlandstalige muziek vind je bij de Matrixx op de Waalkade met Donnie (21:30). Douwe Bob speelt vanavond in de Stevenskerk en Plein '44 sluit af met BZB.

Vrijdag 22 juli

Op de afsluitende dag zijn de beste bands toch weer in het Valkhofpark te vinden. POM (20:00, Boog) maakt catchy indierock, en aansluitend staat Voices of Baceprot (20:45, Arc) op het programma, een vrouwelijk nu-metal moslimtrio uit Indonesië (dat zijn een paar woorden die je niet vaak in een zin ziet).

Helaas heeft de Spaanse schreeuwpunkband Podium moeten afzeggen, maar dan kunnen we met een gerust hart naar Muyayo Rif (23:00, Bloem). Deze ska punk latin band uit Barcelona kan zeker een mooi afsluitend dansfeest verzorgen.

Verder speelt Frank Boeijen op de slotdag in de Stevenskerk (uitverkocht), Pater Moeskroen (19:00) en Dirty Daddies (23:00) zijn te vinden op Plein '44 en Nonchelange (20:15) brengt narcistische antimuziek naar de Smaakmarkt.