30 December, 2020

img

Natuurlijk was dit jaar anders dan normaal. Door het Coronavirus waren concertzalen lange tijd dicht, en werden de zomerfestivals afgelast. Daardoor zag ik dit jaar slechts 20 concerten (inclusief een livestream), terwijl in andere jaren ik wel meer dan honderd artiesten zag optreden. Het zou een mooi jaar worden met Rammstein, Nick Cave & The Bad Seeds, Down The Rabbit Hole (Beck, IDLES, Haim, Tyler The Creator, Charli XCX, Tones And I), No Fun At All & Satanic Surfers, en nog veel meer, maar dat ging dus allemaal niet door.

Een voordeel is dat een top tien maken wel makkelijker is, maar dat is slechts een schrale troost.

10. Ink Bomb, Doornroosje, 8 feb

Nijmeegse punk band mag in het voorprogramma spelen van The Toy Dolls, een beetje zenuwachtig zijn ze wel, maar het is mooi om te zien hoe deze vrienden zich staande houden in een uitverkochte grote zaal van Doornroosje.

9. Decapitated, Doornroosje, 11 mar

Decapitated sluit een avond vol metalbands af in Doornroosje. Het is het laatste optreden zijn voor de "intelligente lockdown", het laatste zonder bezoekersbeperkingen.



8. Courtney Barnett - From Where I Am Standing, 17 dec

Nu alle concertzalen dicht zijn, geven artiesten vaker een livestream concert. Het haalt het bij lange na niet bij een echt optreden, maar deze van Courtney Barnett mocht er zijn.

7. DeLange, Doornroosje, 11 dec

Een grappig verhaal, ik dacht Ilse DeLange te gaan fotograferen, maar het bleek om Frank DeLange te gaan. Het was in ieder geval geen grote teleurstelling, DeLange is een begenadigd pianist. Dit coronaconcert, 30 man in de grote zaal van Doornroosje is uiteindelijk een optreden met een hele mooie intieme sfeer, eentje die me positief verrast heeft. Of komt dat omdat ik al maanden geen concert meer had gezien? In ieder geval een hele mooie ervaring.

6. The Skints, Merleyn, 10 feb

The Skints zijn een vrolijk reggae pop bandje uit London, en ze geven een sterk optreden in een volle Merleyn met bloemen, bubbelblazers, en een flinke dosis pret.



5. Kyle Gass Band, Doornroosje, 6 mar

Kyle Gass is de ene helft van het duo Tenacious D en dit concert in Doornroosje is erg vermakelijk. Of zoals Gass het zelf zegt: "I had the time of my life last night. Tonight was okay".

4. Toy Dolls, Doornroosje, 8 feb

The Toy Dolls, bestaan die nog? In 2005 moesten we naar deze Britse poppunkband omdat het hun Last Tour? was. Maar 15 jaar later staan ze nog even actief op het podium heen te springen. Ze touren vanwege hun 40-jarig bestaan, en spelen een volle set van 24 nummers waar alle klassiekers voorbij komen: I've Got Asthma, Lambrusco Kid, Nellie The Elephant, Harry Cross, She Goes to Finos, Dig That Groove, Glenda and the Test Tube Baby, Idle Gossip, .... Een avond flink hossen in een uitverkocht Doornroosje, iets wat je nu bijna niet kan voorstellen.

3. Devendra Banhart, Doornroosje, 2 feb

De eigenzinnige Devendra Banhart speelt vanavond in Nijmegen en zijn ingetogen folksongs. Hij heeft veel interactie met het publiek, vraagt welke nummers ze willen horen, en zo houdt hij iedereen er bij. Het lijkt some achteloos, maar het is charismatisch, en vooral goed.

2. Sinead O'Connor, Doornroosje, 10 jan

Sinead O'Connor in Doornroosje, dat is niet niks. Ik ben dan ook erg blij dat ik als huisfotograaf vanavond er bij mag zijn. Ze treedt naar het luidt voor het eerst sinds lange tijd op zonder hijab, iets waar ik als fotograaf ook blij van wordt. Sinead is een stuk ouder dan in mijn herinnering, maar ze is nog zeer goed bij stem. Soms zie ik een oude oma, maar daar doorheen schijnt de jeugdige Sinead die ik ken uit de jaren 90.

Het optreden begint met een John Grant cover, Queen of Denmark. Daarna volgen nummers van zowel de oude als de nieuwe platen. Het hoogtepunt is toch wel Nothing Compares 2 U, die stem, geweldig, deze uitvoering is adembenemend mooi.



1. Nick Cave, Vereeniging, 28 jan

Sinds ik Nick Cave live heb gezien op Down The Rabbit Hole 2018 ben ik fan. Dus ik ben erg blij dat ik een kaartje voor "Conversations with Nick Cave" heb kunnen bemachtigen. Eerlijk gezegd weet ik niet goed wat ik moet verwachten van de avond, en een vraag voor Cave heb ik zelf niet, maar er zijn genoeg in de zaal met wel een prangende vraag. Het levert hele mooie verhalen op, soms triest, soms hoopgevend, maar ook best vaak geestig. En tot mijn vreugde speelt Nick Cave ook veel nummers op de piano, maar liefst 18 stuks, en elke keer als ik zijn nummers hoor worden ze beter en beter. Dit was echt een avond om nooit meer te vergeten, en ik wil nu nog meer elke keer naar Nick Cave als hij in de buurt is.

Complete lijst

Sinead O'Connor (10 jan, Doornroosje)
Litzberg (23 jan, Merleyn)
Nick Cave (28 jan, Vereeniging)

Vetiver, Devendra Banhart (2 feb, Doornroosje)
Ink Bomb, Toy Dolls (8 feb, Doornroosje)
The Skints (10 feb, Merleyn)
Nils van der Hoeven, Lisa Nobel, Kay Geurts en de Hoofdact (12 feb, Schuum)

Wynchester, Kyle Gass Band (6 mar, Doornroosje)
Viscera, Lorna Shore, Ingested, Beyond Creation, Decapitated (11 mar, Doornroosje)

DeLange (11 dec, Doornroosje)
Courtney Barnett - From Where I Am Standing (17 dec, Livestream)